Kösd le magad ! :)

Meggyőződésem, hogy azoknak, akik folyamatsan  szellemi munkát végeznek, kell csinálniuk néha valamit, ami kézzelfogható, ami fizikai értelemben is alkotás. Főleg a januári, februári borongós, hideg napokon. Lehet ilyen a főzés, sütés is, de néha azt kevésnek érzem, mert egyrészt az is hipp-hopp eltűnik (megeszik-jó esetben) és olyan, mintha semmit sem csináltunk volna, másrészt azt nem csupán hobbiból csinálja az ember, hanem “muszájból” is. Mindkét nagymamám gyönyörű kézimunkákat készített. Mai napig őrzöm matyó nagymamám nekem hímzett terítőit, vagy a másik nagyim horgolt kis csodáit. Hamar megtanultam én is hímezni, varrni, picit horgolni és kötni. Szerettem csinálni. A kollégiumban rendelésre kesztyűket kötöttem karácsony előtt, hogy legyen egy kis zsebpénzem ajándékokat venni a szeretteimnek. Sok pulóvert is kötöttem, meg sapkát, kardigánt, mikor mihez volt kedvem. Az alkotás miatt is és azért is mert rettentően kikapcsolt. Úgy alakult,hogy az elmúlt 10-15 évben, valahogy soha nem volt rá időm ( talán egy-egy mellényt kötöttem a lányaimnak, de mindössze ennyi). Mígnem tavaly vettem egy nagyon szép kötött holmit és újra belelkesültem. Rendeltem fonalat (erről annyit, hogy természetesen a monitoron púderszínűnek látszó fonal inkább lilás-rózsaszín életben) és nekiláttam.

Pár este alatt elkészült a “mű” (bontásokkal együtt) és remélhetőleg lesz valaki a családban, aki majd szívesen hordja is!

A fonal: Drops Andes 300-400 g

Tűméret: 9-es

Minta:

Nyaka: 31 szemmel kezdtem kötni, 1 sima-1 fordítottat, majd amikor már 11-cm-t kötöttem

Minta:  1 fordított és 8 sima szemet ismételtem. Az első és utolsó szemet a munka színén, mindig szaporítottam. Először 6 sor után csavart mintát kötöttem, később, csak 10 soronként csavartam 4-4 szemmel. A bővített részeken figyeltem, hogy a mintát folytassam. Amikor elértem a 70 szemet, nem szaporítottam tovább. A végleges hossz 45 cm.

Mivel az eleje és a háta teljesen egyforma, ezt mégegyszer megkötöttem és végül összehorgoltam a két darabot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.