Egy kuglófsütő két élete

Néha az ember nem vágyik flinci-flanci édességekre, csak valami egyszerű, de nagyszerűre. A kávé vagy kakaó mellé, amit ripsz-ropsz össze lehet dobni és nem kell miatta a konyhában álldogálni órákig. Keresek finom kuglóf receptet egy ideje és ki is próbáltam egyet, de az kelt tésztás és a gyerekek azt mondták, ez olyan, mint egy kalács, szóval, kerestem tovább és néhány hete találtam is egy jónak ígérkezőt, anyukám kis füzetében :). A nővérétől írta le még hajdanán, de nem emlékszem, hogy valaha megsütötte volna, leginkább azért, mert soha nem tart otthon narancs likőrt, ebbe pedig az kell. Tehát a recept már megvan egy ideje, csak éppen időm nem volt sütni (sem, meg levegőt venni sem). Közben beszereztem egy nagy kuglóf formát és akkor eljött ez a januári hétvége és bevetettem magam a konyhába. Megsütöttem a családi recept szerint, de nem márványosan, hanem csak úgy simán, mert szerettem volna a narancsos, vaníliás, vajas ízt érezni először. Nem mondom, hogy soha nem csinálom meg a kakaós-narancsos változatot, de egyelőre ezért nagyon oda van a család. Természetesen az nem baj, ha az ember szert tud tenni egy igazán mutatós kuglófformára, mert akkor tényleg egy remekmű kerülhet az asztalra. Nekem szilikonos van, 4 l-es (a Metroban vettem) és gyosrsan kipróbáltam azt is, hogy hogy  mutat benne egy aranygaluska. (Gábor apukája mindig ilyenben sütötte). Van egy tuti, saját fejlesztésű receptem, amit most megosztok veletek. Elég nagy adag, úgyhogy még egy kisebb sütőtálat is befogtam a kuglóf sütő mellett, mert ugye számolni kellett azzal is, hogy a tészta szép magasra megkel. Vaníliasodó és csoki krém dukál hozzá. Azt hiszem, nincs is annál jobb egy hideg téli napon, mint amikor a fahéjas dió illata belepi az egész lakást.

Kuglóf

Hozzávalók:

25 dkg cukor

25 dkg vaj

5 tojás

1 csomag vaniliáscukor

2 evőkanál narancslikőr

40 dkg liszt

1 csomag sütőpor

1 csésze (kb. 2 dl) tej

(Csokireszelék)

Tálaláskor narancsot és narancsos mascarpone krémet adhatunk hozzá.

A cukrot a tojásokkal kikeverem. Megolvasztom a vajat, és a cukros tojáshoz keverem, majd hozzáadom a likőrt és a vaníliás cukrot. A lisztben elvegyítem a sütőport  és kis adagokban hozzáadom a tojásos cukros krémhez, közben a tejjel mindig lazítom. Ha a márványos -kakaós változatot szeretném elkészíteni, akkor először is a tészta felét összekeverem csokireszelékkel. Beleöntöm a kivajazott kilisztezett (amennyiben nem szilikonos a formánk)  sütőforma  aljába a sárgás színű tésztát, majd a tetejére a csokisat. Egy kés pengéjével óvatosan kavarok rajta egyet úgy, hogy éppen csak egymásba olvadjon a két különböző színű tészta. Ha így csinálom, ha úgy, előmelegített sütőben 170 C°-on 50-55 percig sütöm. Mindenképpen érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta mielőtt kivesszük a sütőből (én erre a célra saslikpálcikát használok, mert a kuglóftészta elég vastag). Ha kész, picit hagyom  a formában, majd egy rácsra fordítom és várom, hogy mielőbb kihűljön.

Aranygaluska 

Hozzávalók:

Tészta:

50 dkg liszt

4 dl tej

8 dkg cukor

3 dkg élesztő

5 tojássárgája

12 dkg olvasztott vaj

Kevés só

Reszelt citromhéj

5 dkg olvasztott vaj

1 marék darált dió

2 tk őrölt fahéj

2 tk kristálycukor

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítek és langyos helyen hagyom a duplájára nőni. Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkára öntöm, ujjnyi vastagságúra nyújtom és lisztbe mártott , dió nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Kivajazott formába szorosan egymás mellé teszem a kis tésztadarabokat, megkenem őket olvasztott vajal és megszórom a diós-fahéjas keverékkel. A következő sorban ugyanígy teszek. Addig pakolom a tésztát és szórom a szórnivalót, amíg a kuglófsütő jó félig lesz vele. Ha marad még tészta, jöhet egy újabb forma! Ezután langyos helyen 30-40 percig lassan kelesztem, majd 160-170 fokos sütőben megsütöm az összeset! Hogy meddig, azt pontosan nem tudom megmondani, mert a formáktól is függ, de egy biztos, amikor már alakul az illatfelhő a konyhánkban, akkor érdemes nézegetni, meg pálcikával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta. (Ha már nem ragad a pálcika vége, akkor tuti jó és nem szabad tovább szárítani!)

Ha valaki nem szeretne a vaníliasodóval vacakolni, akkor ajánlom a pudingporokat, amiből picit több tejjel krémeket is lehet készíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.